Hvordan tilrettelegge for høyere utnyttelse av arealene i Bergensregionen?
Takk til alle som møtte opp på frokostmøtet i regi av Opus og CMS Kluge i dag! Det var fullt hus, stort engasjement og gode diskusjoner fra både scenen og salen. Vi sitter igjen med viktige læringspunkter – og en tydelig felles retning for hvordan vi kan utvikle byene våre mer effektivt, bærekraftig og målrettet.
I salen fikk vi høre:
Kjell Kvarekvål i JM dele erfaringer fra Oslo og resten av Skandinavia – med tydelige budskap om behovet for høyere utnyttelse i sentrale områder.
Anders Elling Johansen fra CMS Kluge løfte fram de nye statlige planretningslinjene som et handlingsrom vi må gripe nå.
Nancy Jøssang i Opus vise hvilke konkrete grep som kan tas i planprosessene for å få til den ønskede utviklingen, raskere.
Tom Georg Indrevik, ordfører i Øygarden, og Chris Jørgen K. Rødland fra Bergen Høyre delte hvordan KPA-arbeidet angripes i Øygarden og Bergen – og hvor viktig det er at kommuneplanene i hele regionen henger sammen.
Seminaret ble avsluttet med en engasjert debatt der salen bød på både spørsmål og refleksjoner – og det var ingen tvil om at både bransjen og politikerne ønsker å ta grep!
Vi må gjøre KPA mer dynamisk for å nå klimamålene!
Byene står for over 80 % av klimagassutslippene, og det er gjennom transformasjon av byene vi har størst effekt og mulighet til å redusere CO₂-utslipp. Dersom vi skal lykkes med regjeringens klimamål, må KPA være et verktøy for innovasjon i byggenæringen – ikke en bremsekloss. Vi trenger dynamiske og fleksible planer som gir rom for høyere utnyttelse, tettere byer og mer bærekraftige løsninger.
For Bergen handler dette også om å ta sin del av ansvaret for boligvekst:
- Bergen skal bidra med 13 000 nye boliger innen 2030 (10 % av regjeringens mål på 130 000 boliger).
- Det betyr at det må reguleres mellom 18 600 og 26 000 boliger fra 01.01.2026, avhengig av hvor mange prosjekter som faktisk blir realisert.
- Dette krever en tydelig reguleringsstrategi, med høy prioritet på fortetting i sentrale områder og rundt kollektivknutepunkter, slik de nye statlige retningslinjene (2025) legger opp til.
Skal Bergen og regionen lykkes med å skape attraktive, bærekraftige byer og samtidig nå klimamålene, må målene for utviklingen styre planene – ikke omvendt.

Felles budskap fra salen og scenen:
- Forenkle KPA – det må være tydelige prioriteringer og enklere bestemmelser.
- Bruke handlingsrommet som finnes i dagens KPA og overordnede retningslinjer.
- Legge til rette for vekst i både næringsliv og boligbygging, for å sikre forutsigbarhet for utbyggere, innbyggere, byråkrater og politikere.
- Kommuneplanene i regionen må henge sammen – aktivitet avler aktivitet, både i Øygarden og Bergen.
Tusen takk til alle som bidro!
Vi gleder oss til å følge KPA-prosessene videre. Sammen skaper vi fremtidens byer og tettsteder i Bergensregionen!
Frokostseminaret ble arrangert av Opus og CMS Kluge
Dagens innledere:
Anders Elling Johansen, Partner, CMS Kluge
Nancy Jøssang, Daglig leder & partner, Opus
Chris Jørgen K. Rødland, Leder for utvalg for miljø og byutvikling, Bergen kommune
Kjell Kvarekvål, Direktør kommunikasjon og samfunn, JM
Tom Georg Indrevik, Ordfører, Øygarden kommune